Egy őrült kísérlet az Argopuro vulkán lábától
Talán már ismeri Muhlist a jávai farmert. Az Argopuro-hegység lábánál fekvő farmján készítette ezt a remek kávét, melyet száraz és anaerob módszerekkel dolgozott fel.
Muhlis képzett agronómus, aki a kémiához is ért. A feldolgozó állomása egy kis laboratórium is egyben, ahol különböző kávéfeldolgozási módszereket tesztel.
Ezt a limitált kávét "flowertronnak" nevezte el, mivel nagyon édes és virágos. Egy rendkívül hosszadalmas, kettős erjesztésről van szó, ahol a cseresznyét először száraz eljárással, a levegőn erjesztik 72 órán át, majd további 120 órán keresztül erjesztik zárt tartályban, amelybe szén-dioxidot engednek.
Elég őrülten hangzik, nem igaz? A kávé ízében visszacseng a fermentáció hossza, melytől erőteljesebb alkoholos és likőrös tónusokat várhat, virágos és erjesztett kakaós utóízzel.
100 % Arabika kávé
Specialty grade kávé
Pörkölés árnyalata: City
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
Ingyenes kézbesítés 17000 Ft
feletti megrendelés esetén
5% kedvezmény minden kávéra regisztrált vásárlóknak!
260ml vízhez 20g kávé / 1:13 arány/
22-23 comandante kattintás
93 °C hőmérsékletű víz
Extrakció 2:30 perc
-első öntés 60g víz és indítjuk a stoppert
- második felöntés a 30-ik másodpercnél újabb 60g víz és alaposan megkeverjük
- harmadik felöntés 1 percnél újabb 60g víz és alaposan megkeverjük
- negyedik felöntés 1 perc 30 másodpercnél 80g víz és megkeverjük
- a második percnél felhelyezzük a filter tartót / az átmosott papírfilterrel/
- elkezdődik az extrakció, amely 30 másodpercig tart
1.variáció
15 g —> 240 ml (91°C)
18 kattintás Comandante (540 mikron)
0:00 – 0:30 50 ml (gyors körköros felöntés és ez követően “blooming”)
0:30 – 1:00 50 ml (gyors körköros felöntés és ez követően “második blooming”)
1:00 – 2:00 140 ml (lassú felöntés, az első 70 ml körözve a második 70 ml középre)
extrakció vége: kb. 2:30
2.variáció
450ml vízhez 30g kávé / 1:15 arány/
23 kattintás Comandante
96 °C hőmérsékletű víz
Extrakció 3 perc
-első öntés 60g víz és indítjuk a stoppert
- második felöntés a 30-ik másodpercnél újabb 60g víz
- harmadik felöntés 1 percnél újabb 100g víz
- negyedik felöntés 1 perc 30 másodpercnél 110g víz
-ötödik felöntés 2 percnél 110g víz
- 2 perc 30 másodpercnél körkörörösen megkeverjük a dripper tartalmát
A kávé aromája nagyon édes és átható. Teste erőteljes és domináns. Ízében a karamell édessége van fölényben, melyet nagyon szépen kiegészítenek a háttérben meghúzódó alkoholos és likőrös ízjegyek. Utóíze valamivel nehezebb, rumos, mazsolás, enyhén csokis.
A Caturra és Lini S-795 variánsú kávécserjéket Kelet-Jáván, a kialudt Argopuro vulkán alatt termesztik 1800 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket kettős erjesztéssel - flowertron módszerrel dolgozzák fel. Kézi szüret és válogatás, 2024 augusztus.
Régió: Kelet-Jáva, Argopuro
Farm: Argopuro vulkán környéki farmok
Farmer: Mas Muhlis és 500 farmer család
Feldolgozó állomás: Walida
Variáns: piros caturra, Lini S-795
Feldolgozás: 72 ó. száraz, 120 ó. karbonikus maceráció
Magasság: 1800 m tengerszint feletti magasságban
Szüret: kézi, 2024 augusztus
SCA pontszám: 87