Specialty vietnami kávé egy felvidéki farmertől!
Ez a kávé egy arany csillagot szerzett a nemzetközi GREAT TASTE AWARDS 2022 versenyen, ezzel a világ kávéinak élvonalába került.
2016-ban Marián egy hónapos vakációra ment Vietnámba, ahol végül ott ragadt, és már nem tért vissza. Sorsa másképp alakult, hiszen a vakációja alatt első látásra beleszeretett a feleségébe, Limbe. Lim egy olyan törzsből származik, amely már több, mint 100 éve kávét termeszt. Marián csatlakozott a családi kávétermesztés munkálataihoz és napjainkig specialty kávét készít.
Marián története a mai napig lenyűgöz minket. Kávéja idén már a negyedik éve szerepel kínálatunkban, melynek minősége évről évre magasabb szinteket ér el. Az idei év kávéi azonban nagyon különlegesek számunkra, mivel volt szerencsénk személyesen hozzájárulni eme remekműhöz. Részt vettünk a kávécseresznyék betakarításában, szortírozásában és feldolgozásában. Most pedig pörköljük a kávébabokat.
Idén négy különböző feldolgozási módszerrel készített kávé szerepel a kínálatunkban. Mindegyik kávénál képes dokumentációt készítettünk a konkrét feldolgozási módszerről/ lejjebb a további információ részben/. Kíváncsi, hogy hogyan befolyásolják a különböző feldolgozási módszerek a kávé ízét?
Régió: Dalat, Lang Biang
Farmer: a K’Ho törzs családjainak együttműködése
Feldolgozó állomás: ZanYa
Variáns: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
Feldolgozás: száraz – extended natural
Magasság: 1500 - 1700 m n. m.
Szüret: kézi,szelektív 2023/2024
100 % Arabika kávé
Specialty grade kávé
Pörkölés árnyalata: City
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
Ingyenes kézbesítés 17000 Ft
feletti megrendelés esetén
5% kedvezmény minden kávéra regisztrált vásárlóknak!
450ml vízhez 30g kávé / 1:15 arány/
19-20 kattintás Comandante
95 °C hőmérsékletű víz
Extrakció 3 perc
-első öntés 60g víz és indítjuk a stoppert
- második felöntés a 30-ik másodpercnél újabb 90g víz
- harmadik felöntés 1 percnél újabb 100g víz
- negyedik felöntés 1 perc 30 másodpercnél 100g víz
- ötödik felöntés 2 percnél újabb 100g víz
2 perc 30 másodpercnél körkörörösen megkeverjük a dripper tartalmát
Ma egyedül kávézom RECEPT
300ml vízhez 20g kávé / 1:15 arány/
18-19 kattintás Comandante
96 °C hőmérsékletű víz
Extrakció 2:45- 3 perc
-első öntés 60g víz és indítjuk a stoppert
- második felöntés a 30-ik másodpercnél újabb 60g víz
- harmadik felöntés 1 percnél újabb 60g víz
- negyedik felöntés 1 perc 30 másodpercnél 60g víz
- ötödik felöntés 2 percnél újabb 60g víz
2 perc 15 másodpercnél körkörörösen megkeverjük a dripper tartalmát
Klasszikus módszer
300ml vízhez 20g kávé / 1:15 arány/
24 comandante kattintás
93 °C hőmérsékletű víz
Extrakció 2:30 perc
-első öntés 60g víz és indítjuk a stoppert
- második felöntés a 30-ik másodpercnél újabb 60g víz és alaposan megkeverjük
- harmadik felöntés 1 percnél újabb 80g víz és alaposan megkeverjük
- negyedik felöntés 1 perc 30 másodpercnél 100g víz és megkeverjük
- a második percnél felhelyezzük a filter tartót / az átmosott papírfilterrel/
- elkezdődik az extrakció, amely 30 másodpercig tart
Aromája átható és édes, enyhén kesernyés, amely a zsályára emlékeztet. Teste közepesen erős. Ízében a szárított trópusi gyümölcsök nehezebb tónusai dominálnak. A háttérben a fekete ribizli enyhe savassága érezhető. Lecsengése kesernyés a karamell tónusaival.
A Bourbon, Typica, Caturra és Catimor variánsú kávécserjéket Dalat térségben termesztik 1500-1700 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket meghosszabított száraz módszerrel dolgozzák fel. Kézi szüret és válogatás 2023/2024.
Extended natural ( kiterjesztett száraz módszer )
Az extended natural a klasszikus száraz módszer egyik variációja, amelynél a meghosszabított szárítási időre helyezik a hangsúlyt. Gyakran használják az ellenőrzött fermentáció módszerét is ennél az eljárásnál. A módszer növeli a kávé ízének összetettségét és intenzitását.
Folyamat: