A kávé anyaföldje Etiópia, Yirgacheffe területe. Kaffa tartományból, az erdőben vadon nőtt cserjékről terjedt szét az egész világon. A legenda szerint egy Khaldi nevű pásztor észrevette, ahogyan a bárányai kávébogyókat ettek, aminek hatására nagyon éberek lettek, futkároztak és tele lettek energiával. Khaldi is kipróbálta a kávébogyókat, melynek során „felfedezte“ a kávé hatását. A teljes történetet a kávé elterjedéséről Afrikából a világ többi tájára, a blogunkban olvashatja el.
A koffein kivonásának módszerét lejjebb, a további információk részben olvashatja el.
100 % Arabika kávé
Koffeinmentes kávé
Pörkölés árnyalata: Full City
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
Ingyenes kézbesítés 17000 Ft
feletti megrendelés esetén
5% kedvezmény minden kávéra regisztrált vásárlóknak!
A kávé teste közepesen erős. Gyönyörű virágos aromája már az elején elvarázsol . Ízében a gyümölcsös tónusok széles skálája, valamint dió és csokoládé érezhető. Virágos aromája átszűrődik az italba is. Lecsengése édes, enyhén gyümölcsös, az étcsokoládé tónusaival.
A kávécserjéket Yirgacheffe térségben elhelyezkedő vulkanikus talajon termesztik 1700-1900 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket nedves módszerrel dolgozzák fel, majd napon szárítják. Kézi szüret és válogatás.
Régió: Yirgacheffe
Farm: a környék kistermelői
Variáns: vadon növő
Feldolgozás: nedves, napon szárítva
Magasság: 1700-1900 m tengerszint feletti magasságban
Többet az etiópiai kávéról ebben a cikkünkben olvashat.
A kávéból "swiss water" módszerrel vonták ki a koffeint
Ezt a módszert Svájcban fejlesztették ki és szabadalmaztatták, az eljárás vegyi anyagok nélkül történik. A folyamat 99,9 % -ban sikeres, de természetesen az ilyen módon koffeinmentesített kávé drágább. A koffein kivonása két fázisban történik.
1. fázis – Készítenek egy zöld kávé kivonatot, méghozzá úgy, hogy a zöld kávét forró vízbe merítik. A kávéból kioldódik a koffein, de más olyan alkotóelem is, amely a kávé ízét adja. Ezt követően a vizes oldatot aktív szénszűrőn engedik át, amely hatására a koffein eltávozik, de az értékes anyagok (szacharidok, lipidek, proteinek, stb.) megmaradnak.
2. fázis – A zöld kávéból készült oldatba egy újabb adag zöld kávét öntenek. Mivel az oldat az előző fázisnak köszönhetően a koffeinen kívül minden más értékes anyagot tartalmaz, az újabb adag kávéból épp csak a koffeint vonja ki, a többi alkotóelem a kávébabban marad. Ezután az oldatot újra megszűrik egy aktív szénszűrő segítségével, a koffein eltávozik, a folyamatot pedig megismétlik.